2014
Winter onder de tafel
2007
De broers Geboers
2005
Milleke Van Heule
2015
Hotel op stelten
2004
Olleke, Bolleke, Knol (bis)
2009
Het kerkhofclubje
2002
Ge moest ut ne kjè oolemolle weetn
1985
Een brouwer in de politiek
2017
Naamloze gebeurtenis
2017
De Jossen
2019
Manke Billy

De historie

In het najaar van 1974 ontspruit 'Isegrim' uit het brein van Bert Van Hecke. Na een initiatief van de Chiro van St.-Rochus, stampt hij samen met een aantal jonge enthousiastelingen een eerste productie uit de grond, 'Gasten in eigen huis'.

In de lente van '75 volgt al meteen een deelname aan het schiftingstornooi met 'Ik ben er, ik blijf er.' Langzaam maar zeker stijgt het ledenaantal en de gedrevenheid van het eerste uur zwelt aan.

In 1977 volgt met 'Gaslicht' een tweede deelname aan het schiftingstornooi, met als bekroning de laureaatstitel.
Eén jaar later neemt 'Isegrim' deel aan het eenakterfestival in de Kortrijkse schouwburg met 'Maurits en Marijke'. Een verrijkende ervaring, want voor het eerst treedt men buiten de muren van de feestzaal aan de Boerderijstraat.
In '79 wordt er werk gemaakt van kindertoneel met 'Olleke, Bolleke, Knol'. Het wordt een onverhoopt succes en de zaal barst uit zijn voegen. Het jubileum van dit eerste Isegrim-sprookje werd passend gevierd in 2004.

Met 'Dossier Bakelandt' van Fred Germonprez doet men mee aan het 'Landjuweel 1981', eens te meer een boeiende ervaring die echter eindigt in mineur.

Een jaar later brengt men met 'De bemoeial' een eerste arenastuk in het nieuwe Markse cultureel centrum.

In het voorjaar van '83 geeft bezieler en stichter van het eerste uur Bert er de brui aan, en gaat op zoek naar nieuwe horizonten. De aflossing van de wacht wordt echter verzekerd door Henriette Spirig, en in '85 verovert men met 'Het Misverstand' van Albert Camus een plaats in de provinciale ere-afdeling.

In '86 volgt een tweede voorzitterswissel, en Frans Lesaffer neemt de volgende 4 jaar de teugels in handen. Met 'Bruid in de morgen' van Hugo Claus handhaaft 'Isegrim' zich in tweede afdeling, in een regie van Stefaan Gruwez die in '90 het voorzittersroer van Frans overneemt.

Intussen schrijven we '95 en na een bestuursverjongingskuur is de vereniging ambitieuzer dan ooit. Dat werpt zijn vruchten af met 'Prettige Feesten', een stuk van Ayckbourn waarmee we een derde plaats behalen in het provinciaal tornooi. Bovendien sleept Paulette Vanneste met haar glansrol in 'Toetjes' een 'Gouden Meeuw' in de wacht.

Op 1 januari 1999 bestond onze vereniging 25 jaar. Een gegeven dat we niet onopgemerkt voorbij lieten gaan, want in november van dat jaar speelden we het jurystuk ‘La Double Inconstance' van Marivaux in een regie van Jo Noreille. Deze productie ging in avant-première op 5 november voor pers, ex-leden en trouwe sponsors.

Ook onze 35ste verjaardag werd in stijl gevierd want met 'Het Kerkhofclubje' van Ivan Menchell in een regie van Rik Vannessche wisten we opnieuw de echte theaterliefhebber te bekoren.

 

En ook in 2014 naar aanleiding van ons 40-jarig bestaan pakten we uit op originele wijze. Met het zelfgeschreven 'Roger en Compagnie - de lotgevallen van de familie Vancoillie' wisten we menigeen te bekoren met een pretentieloze maar o zo fijne theaterwandeling. Een sprong in het ongewisse, maar zowaar een schot in de roos…

Wat begon als een parochiaal onderonsje is door de jaren heen uitgegroeid tot een b(l)oeiende vereniging met een vooruitziende blik, want steeds opnieuw zijn we benieuwd naar de uitdagingen die op ons liggen te wachten.

Enkele van onze hoofdsponsors

LogoDuivelsPaterke
LogoAquafil
LogoMaxiCredi
LogoCDS
LogoKaashoek
LogoMeuleman